Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křeček džungarský

něco

1. den

jako burský oříšek velká mláďátka

2. den

viditelné pruhování na hřbetě

4.den

objevuje se srst

12. den

první pevná potrava

13. den

mláďata mohou běhat

14. den

křečíci otvírají oči

21. den

mláďata jsou samostatná

28. den

křečíci pohlavně dozrávají

 
  • dospělá jsou mláďata ve dvou měsících
     

 

Při pohledu na právě narozeného křečka není hned vidět, co z něho jednou bude. Narození křečkové jsou nazí, slepí, sotva 3 centimetry velcí a váží okolo sedmi gramů. Ale soukat se umí okamžitě. Energii mají hned. Valí se k mamince, aby se napili, nebo doprostřed hnízda, kde už jsou ostatní sourozenci, všichni se choulí a je tam tepleji.

Během prvních dnů se samička chová téměř jako sedící kvočna a svá mláďata zahřívá. Když musí na okamžik zmizet, všichni malí křečci se schoulí do co nejmenšího klubíčka a vzájemně se ohřívají. Pokud má samička pocit, že hrozí nějaké nebezpečí, vezme opatrně svá mláďata mezi zuby a přenese je do nového hnízda. Mláďata v takové situaci ztuhnou jako koťata, ani trochu se nehýbou, aby je maminčiny ostré zuby nemohly poranit.

Po 15 dnech již mají malí křečci opravdovou hedvábnou srst a konečně začínají otevírat oči. Ale již předtím zkoušeli potravu dospělých křečků. Malý křeček si svou drobnou packou pevně uchopí kukuřici či obilí a zkouší sotva viditelnými zoubky vše ohryzávat. A potom si tak dlouho čistí svůj čumáček, až odstraní poslední drobeček. A představte si, to všechno se zavřenýma očima!

Ve věku čtyř týdnů již začínají malí křečci lézt samičce na nervy. Hrají si, honí se, každým dnem jsou drsnější. Nejprve v chodbách a komínech doupěte, posléze venku. Pokud najdou něco chutného, napěchují své lícní torby a přesídlí se do podzemního úkrytu, stejně jako dospělí křečci. Samička se již nestará o čistotu mláďat; ta musí již sama poznat, kde je záchod.

Ve stáří šesti týdnů se mláďata osamostatňují, hledají si nový revír. Hned začínají vyhrabávat obytné komory. Hrabat umí velmi rychle. Používají k tomu předních tlapek. Hlínu odhrnují zadníma nohama.

mladi.jpgmladi2.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář