Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak křečkům zařídit skutečně šťastný život

něco

· Křečci jsou více nebo méně aktivní v noci a den prospí. Protože klec, terárium nebo cricetinarium (křeččí biotop v pokojovém formátu) neskýtají možnost vybudování podzemních chodeb, musí se zvířátka spokojit s nadzemní náhradou: s domečkem na spaní. Většinou slouží také jako zásobárna a spižírna.

· I když tito malí hlodavci pocházejí z pouští, suchých oblastí, stepí a podobně nehostinných polopouští, mají na prostředí, v němž se pohybují, jisté nároky. I v bytě. Klece musí stát na klidném místě, ne v přílišném chladu nebo teple (16 - 24 °C), měla by mít minimální velikost 60 x 30 cm, nesmí tam být průvan a musí být suše podestlána.

· Pravidelné čištění a dodržování hygieny je právě u těchto obyvatel stepí a pouští naprostou nezbytností. Zvířata jsou sice čistotná, ale silná vrstva podestýlky je nutná, protože zachycuje vlhkost - zašpiněné a zhrudkované části je nutno jednou týdně vyměnit.

· Prostor, klenoucí se nad plastovým dnem, by měl být vyzdoben větvičkami, trubičkami a destičkami. Hlodavci totiž potřebují zaměstnání, aby se nenudili - chtějí běhat, hrabat, hryzat, šplhat a schovávat se.

· Ačkoliv křečci pocházejí ze suchých oblastí, kde svou potřebu vody kryjí především konzumací zeleného krmiva, v kleci je nutno jim podávat vodu na pití. Lepší než mističky, které se snadno znečistí podestýlkou nebo jež zvířátka převrhnou, se hodí zavěšená automatická napáječka.

· Kamenité nebo porcelánové nádobky s těžkým dnem jsou zase vhodné na podávání potravy, kterou - odděleně dužnatou a suchou - křečci většinou kompletně posbírají a odnesou si do své zásobárny nebo do vlastnoručně založených jamek. Potravu, která by se mohla zkazit, byste měli křečkům z jejich úkrytu pravidelně odklízet.

· Při čištění plastové nádoby, domečku, pletiva i misek raději nepoužívejte žádný desinfekční prostředek - postačí horká voda. Stavební materiál, který si křečci nosí do svých domečků, byste neměli úplně obnovovat, nýbrž vždy jen odstranit znečištěné části.

· Hnízdní materiál: nejvhodnější jsou sláma, seno, konopí, sisal, usušený mech a sušené bylinky, které se také postarají o příjemnou vůni. Vlna, různá vlákna, ale i kokos a hnízdní materiál užívaný pro ptáky jsou příliš jemné a příliš ostré. Veškerý materiál na stavbu hnízda rozptylte pokud možno po celé kleci, abyste vaše svěřence zaměstnali.

· Křečci jsou hlodavci, kteří si musí stále obrušovat zuby. Kromě domečků na spaní (pokud jsou ze dřeva) k tomu potřebují čerstvé větvičky ovocných stromů, vrb, kaštanů a ořešáků a navíc kousek tvrdého chleba nebo aromatizované kousky dřeva, které jsou někdy k dostání v obchodech.

· Roztomilí křečci nejsou zvířátka na hlazení! V přírodě patří ke skutečným samotářům, kteří se setkávají jen v době rozmnožování a zahánějí svá vlastní mláďata, jakmile jen trochu povyrostou. Ani váš domácí křeček není zvědavý na hřejivou, laskající ruku. Raději ho pozorujte, když ožije po západu slunce a předvádí všechny své akrobatické kousky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář