Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bydlení

 

63152.jpg

                                 

 

jak by křeček měl bydlet

  • Nejdůležitější věc pro křečka je dobré bydlení - dostatečně velké a čisté. a od toho se také jeho chování dále částečně odvíjí. Pro křečka džungarského se nejlépe hodí terárium-akvárium, někdy také klec, ale ta je lepší spíše pro větší křečky, nebo morčata. Berme tedy v úvahu, že si spíše pořídíme terárko. Další důležitou věcí jsou určitě jeho rozměry, které budou ovlivňovány hned několika věcmi :
    1.) počet křečků - to je celkem jasné čím více křečků tím více místa
    2.) styl chování křečků - tzn. jestli si s křečkem budeme hrát a častěji ho pouštět ven z terárka, nebo jestli na něj nebudeme mít tolik času a on bude odkázán na prostor terárka - v prvním případě nebude muset být tak veliké-postačí základní plocha pro jednoho křečka - přibližně (z vlastní zkušenosti) 30x20cm. V druhém případě bude samozřejmě potřeba větší a to aspoň o polovinu, ale to záleží pak už jen na vás kolik mu dáte prostoru.
    3.)zavěšení "pitítka"(napajedla vody), které je nejlepší zavěsit na okraj akvárka tak vysoko, aby se křeček nemusel příliš natahovat, což je ovlivněno rozměry-výškou akvárka a rozměry napajedla, nejlepší výška terárka pro většinu napajedel je asi 26-20 cm - což je i výška optimální pro to aby nám křeček neutekl.
    4.)stáří křečků - pro mláďata, která jsou ještě zvyklá být pohromadě a nejsou mezi nimi ještě rozbroje, není logicky potřeba tolik místa.

  • Máme-li terárko o správných rozměrech, je dále potřeba vystýlka
    - nejlepší jsou hobliny(viz obrázek), nebo hrubší a větší piliny (jemné jsou nebezpečné-může je vdechnout, nebo se mu nalepí na jeho malé vystouplé oči), dále je také dobré seno(promíchané s hoblinama), doporučuji také vatu a toaletní papír (na stavění obydlí, ne ale jako samotná podestýlka) a to je ze vhodných materiálů snad vše.

  • Důležité je vybavení křeččího bydliště -


1.)základní součást je stálý zdroj vody -> nejlepší jsou napajedla, z kterých nemůže voda samovolně týct a zvlhčovat prostředí křečka (viz výše). Určitě se vyvarujte mističkám a různým nádobkám, které křeček ihned zaneřádí, nebo je převrhne.


2.)Obydlí-skrýš křečka-potřebuje pro pocit bezpečí : Může ho nahradit již zmíněná vata, nebo toaletní papír, které si křeček vytvaruje dle vlastních představ. Dále pak např.: ruličky od toaletních papírů-a různých balení(raději bez barviv), lze také cihlové rourky, kořeny, nebo i děravé kameny -> atd. podle vlastní fantazie.

3.)Hračky a prolézačky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář