Jdi na obsah Jdi na menu
 



POZOR na nachlazení křečků

 

Jak předejít rýmě a uslzeným očím

něco

Věřili byste, že zlatý křeček, jehož příbytek je instalován přímo vedle topení, je vystaven většímu nebezpečí nežli ten, jehož bydlení je v rohu místnosti? A co je příčinou? Topení ohřívá vzduch, ten stoupá vzhůru a vzniká stálý teplý průvan, na který tělíčka myší, křečků a potkanů reagují. Někdy je reakce až příliš silná. Jejich oči jsou potom lesklé a zrudnou, slzy zanechávají stopy až k čumáčku a ten otéká, protože hleněná kůže se zanítila. Až později, když zvířátko začne kýchat, je jeho majiteli jasné, že je nemocné.

 

Kdo to nechce přivést tak daleko, musí učinit preventivní opatření.

Důležité je dodržet tyto tři hlavní body:

· Příbytek se nikdy nesmí ocitnout v průvanu. Nesmí být umístěn na holé podlaze ani na topení, ani by neměl být umístěn v prostoru, který je často větrán. Velké kolísání teplot může také poškodit. Nejlepším zimním místem pro zvířátko je chráněný roh v místnosti, kde je přibližně stále stejná teplota. Klece a láhve pro myši a křečky je nejlépe nahradit např. teráriem.

· Voda škodí! To, co u lidí posiluje imunitní systém - tedy otužování, případně střídavé koupele, způsobuje u maličkých hlodavců pravý opak. Mokrá srst nebo kůže může podchladit tělo, a tím získávají šanci na vítězství viry a bakterie. Během chladných ročních období proto také pozor na vlhké stelivo - denní výměna je nutností.

· Poskytněte křečkům vhodný materiál, který dobře drží teplo, např. slámu, seno, přírodní vlákno, buničinu. Dostačující jsou také zbytky látek. Také nasbírané a dobře usušené listí nebo sušené nasekané byliny (kopřiva, tymián, rozmarýn) jsou báječnou a voňavou vystýlkou. Přirozeně musí to být tak lehký a vzdušný materiál, aby ho mohla zvířata přerovnávat

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář